Голема технологија во здравството: Барање злато во дигитализирање на здравството

КРЕДИТ НА СЛИКА:
Слика кредит
iStock

Голема технологија во здравството: Барање злато во дигитализирање на здравството

Голема технологија во здравството: Барање злато во дигитализирање на здравството

Текст за поднаслов
Во последниве години, големите технолошки компании истражуваа партнерства во здравствената индустрија, и за да обезбедат подобрувања, но и за да бараат огромни профити.
  • автор:
  • име на авторот
   Quantumrun Foresight
  • Февруари 25, 2022

  Барањата на потрошувачите за удобни и брзи здравствени услуги ги туркаат мрежите на болниците и клиниките сè повеќе да прифаќаат дигитални технолошки решенија. Почнувајќи од доцните 2010-ти, големите технолошки компании, вклучувајќи ги Apple, Alphabet, Amazon и Microsoft, го забрзаа своето барање за удел на пазарот во здравствената индустрија.

  Голема технологија во контекст на здравствената заштита

  Услугите и производите што ги бранеше технолошкиот сектор во изминатата деценија помогнаа луѓето да ги пренесат социјалното дистанцирање и нарушувањата на работното место воведени од пандемијата COVID-19. И како и другите сектори, технолошките компании исто така се засилиле директно да ги помогнат напорите за одговор на СОВИД-19. 

  На пример, Google и Apple се собраа за да создадат апликација која може да ја искористи Bluetooth технологијата во мобилните телефони за следење контакти. Оваа апликација која веднаш може да се скалира ги повлече податоците од тестирањето и ги ажурираше луѓето доколку треба да се тестираат или да се само-карантинираат. API-ите што Google и Apple ги лансираа поттикнаа екосистем од алатки кои помогнаа да се намали ширењето на COVID-19 и, потенцијално, идните пандемии.  

  Надвор од пандемијата, големите технолошки компании исто така помогнаа во дизајнирање и развој на телездравствени услуги управувани од платформи за виртуелна нега. Овие дигитализирани системи можат да им помогнат на медицинските професионалци да обезбедат соодветна грижа за пациентите на кои не им е потребна лично посета. Овие компании, исто така, беа особено заинтересирани за дигитализирање на здравствените досиеја и обезбедување на услуги за управување со податоци и генерирање на увид што ги бараат овие записи.

  Сепак, американските технолошки фирми, исто така, се мачеа да ја заслужат довербата и довербата на регулаторите и потрошувачите што се однесува на нивното ракување со податоците за здравствената евиденција за време на нивното вклучување во здравствениот простор. 

  Нарушувачко влијание

  Бидејќи компаниите како Амазон, Алфабет, Епл, Мајкрософт и други дополнително се интегрираат во здравствениот сектор, од суштинско значење е наследните играчи, вклучувајќи ги осигурителите, болниците, фармацевтските компании и здравствените ИТ фирми, да утврдат како нивните оперативни стратегии би можеле да се развијат во текот на 2020-тите и 30-тите години и што тие треба да добијат и изгубат за време на дигиталната трансформација.

  Технолошките компании обезбедуваат здравствени системи со дигитални решенија потребни за да се поправат празнините во споделувањето податоци и интероперабилноста, како и да се заменат старите системи и инфраструктура. Овие подобрувања, на пример, им овозможуваат на фармацевтските компании да го насочат производството на лекови и да им дадат шанса на давателите на здравствени планови да соберат детални здравствени податоци за своите членови.

  Во меѓувреме, напредниот марш на технолошките гиганти во здравството, во некои сценарија, може да биде вознемирувачки за актуелните власти. На пример, платформата за испорака на рецепти на Амазон има традиционални аптеки од тули и малтер кои бараат идеи за да ги задржат своите клиенти.

  Апликации за голема технологија во здравството

  Големата технологија во здравствената индустрија може:

  • Подобрување на следењето и надзорот на болеста на национално и меѓународно ниво. 
  • Обезбедете им на пациентите поголем пристап до нивните здравствени податоци преку онлајн порталите за телездравство, како и направете нови дијагностички алатки и најсовремени третмани подостапни со инвестирање во компании за медицинска технологија. 
  • Подобрете ја навременоста и точноста на собирањето и известувањето на јавно-здравствените податоци. 
  • Обезбедете побрзи, економични и поефективни решенија за контрола на болести и нега на повреди. 

  Прашања за коментирање

  • Како мислите дека големите технолошки компании го менуваат здравствениот сектор? 
  • Дали сметате дека вклучувањето на големата технологија во здравствениот сектор ќе го поевтини здравството?
  • Кои би можеле да бидат негативните ефекти на дигиталните технологии во здравствениот сектор?