Полнење на безжичен уред: Бескрајните електронски кабли се застарени

КРЕДИТ НА СЛИКА:
Слика кредит
iStock

Полнење на безжичен уред: Бескрајните електронски кабли се застарени

Полнење на безжичен уред: Бескрајните електронски кабли се застарени

Текст за поднаслов
Во иднина, полнењето на уредот може да стане полесно и поудобно преку безжично полнење.
  • автор:
  • име на авторот
   Quantumrun Foresight
  • Април 19, 2022

  Првично измислено во 19 век, полнењето на безжичните уреди стана сè поважно за големите производители на дигитални уреди и електроника во текот на 2010-тите, бидејќи тие се обидоа да ги подобрат конвенционалните системи за полнење.

  Контекс на полнење на безжичен уред

  Полнењето на безжичниот уред вклучува полнење на електронски уред без приклучок и кабел. Претходно, повеќето безжични уреди за полнење личеа на посебна површина или подлога, при што уредот (често паметен телефон) беше поставен на оваа површина за да се полни. Од 2022 година, паметните телефони од повеќето големи производители имаат вградени ресивери за безжично полнење, додека други бараат посебен приемник или адаптер за компатибилност. 

  Полнењето на безжичниот уред функционира преку процес познат како електромагнетна индукција. Бакарна индукциска калем е поставена внатре во уредот и се нарекува приемник. Безжичниот полнач содржи бакарен предавател калем. Уредот се поставува на полначот за време на период на безжично полнење и бакарниот предавател создава електромагнетно поле што бакарната индукциска калем го претвора во електрична енергија. 

  Нарушувачко влијание

  Интеграцијата на системите за безжично полнење во паметните телефони и паметните уреди продолжи да се забрзува. Потрошувачите нашироко го прифатија безжичното полнење, а истражувањето е во тек за подобрување на технологијата. Во моментов, најголемиот стандард за безжично полнење, како што е „Qi“, го користат водечките производители на паметни телефони, вклучувајќи ги Samsung и Apple. Растечкото усвојување на оваа технологија може да го поттикне нејзиното понатамошно прифаќање меѓу потрошувачите, како и зголемената конкуренција на производителите.

  Неколку компании работат на тоа да го овозможат полнењето безжичен уред на повеќе метри. На пример, Xiaomi објави во јануари 2021 година дека нејзиниот систем за безжично полнење, Mi Air Charging Technology, може да работи во радиус од неколку метри. Покрај тоа, безжичниот полнач може да полни повеќе уреди од 5 вати секој истовремено.

  Импликации од полнењето на безжичниот уред 

  Импликациите од полнењето на безжичниот уред може да вклучуваат:

  • Краткорочно отстранување на дополнителни уреди како кабли, како и отстранување на проблеми со некомпатибилноста на уредите при полнење на уредите. 
  • Притискање на потрошувачкиот пазар стандардно да очекува функционалност за безжично полнење кај сите паметни уреди и домашна електроника.
  • Поставување на долгорочни основи за домови и работни места без традиционално поврзување со електрична енергија, овозможувајќи иднина во која поединците ќе можат постојано да ги полнат своите паметни уреди во кое било опкружување, слично на распространетоста на WiFi денес. 

  Прашања за коментирање

  • Дали мислите дека полнењето на безжичниот уред би ги изложило корисниците на штетно електромагнетно зрачење?
  • Дали мислите дека технологијата на батерии ќе се развие до степен каде што батериите нема да бидат негативно погодени од безжичното полнење на телефонот во споредба со полнењето на батеријата со помош на кабел?

  Увид референци

  Следниве популарни и институционални врски беа упатени за овој увид: