Industria e energjisë së erës po trajton problemin e saj të mbetjeve

KREDI I IMAZHIT:
Kredia Image
iStock

Industria e energjisë së erës po trajton problemin e saj të mbetjeve

Industria e energjisë së erës po trajton problemin e saj të mbetjeve

Teksti i nëntitullit
Udhëheqësit e industrisë dhe akademikët po punojnë për teknologjinë që do të bënte të mundur riciklimin e fletëve të mëdha të turbinave me erë
  • Author:
  • Emri i autorit
   Parashikimi Kuantumrun
  • Janar 18, 2022

  Industria e energjisë së erës po zhvillon teknologjitë e nevojshme për të ricikluar fletët e turbinave me erë. Ndërsa energjia e erës kontribuon në mënyrë të konsiderueshme në gjenerimin e energjisë së gjelbër, vetë turbinat e erës kanë sfidat e tyre të riciklimit dhe menaxhimit të mbetjeve.

  Për fat të mirë, kompani si Vestas, nga Danimarka, kanë zhvilluar një teknologji të re që do të bëjë të mundur riciklimin e fletëve të turbinave me erë.

  Konteksti i riciklimit të energjisë së erës

  Tehet konvencionale të turbinave me erë janë bërë nga shtresa tekstil me fije qelqi dhe druri balsa të lidhura së bashku me një rrëshirë termoset epokside. Fletët që rezultojnë përfaqësojnë 15 për qind të një turbine me erë që nuk mund të riciklohet dhe mund të përfundojë si mbetje në deponi. Vestas, në bashkëpunim me industri dhe udhëheqës akademikë, ka zhvilluar një proces ku përbërësit termoset ndahen në fibra dhe epokside. Nëpërmjet një procesi tjetër, epoksi ndahet më tej në një material që mund të përdoret për të bërë fletë të reja turbinash.

  Tradicionalisht, nxehtësia përdoret për të lidhur shtresat së bashku dhe për të krijuar formën e duhur që fletët të funksionojnë siç duhet. Një nga proceset e reja aktualisht në zhvillim përdor një rrëshirë termoplastike që mund të formësohet dhe ngurtësohet në temperaturën e dhomës. Këto tehe mund të riciklohen duke i shkrirë dhe duke i riformuar në tehe të reja.

  Industria e erës në SHBA po shikon gjithashtu mundësinë e ripërdorimit të teheve të përdorura.

  Ndikim shkatërrues 

  Nëse kompanitë mund të kenë sukses në gjetjen e një mënyre për të ricikluar fletët kolosale të turbinave me erë, kjo do të reduktonte ndjeshëm mbetjet e industrisë së energjisë së erës që përfundojnë në vendgrumbullime. 

  Përdorimi i teheve të ricikluara mund të ulë gjithashtu koston e prodhimit të energjisë së erës së gjelbër, e cila mund të jetë një nxitje tërheqëse për investitorët, duke çuar në më shumë investime në energjinë e erës, duke përshpejtuar prodhimin e energjisë së erës në tokë dhe në det të hapur në mbarë botën.

  Tehet e turbinave të përdorura të ripërdorura mund të bëhen ura për këmbësorë, strehë për stacionet e autobusëve, stola publike dhe pajisje këndi lojërash, për të përmendur disa mundësi.  

  Aplikime për riciklimin e energjisë së erës

  Teknologjitë e riciklimit të energjisë së erës mund të përdoren për:

  • Reduktimi i mbetjeve në industrinë e energjisë së erës.
  • Krijoni fletë të reja të turbinave me erë nga ato të vjetrat dhe kurseni kostot për industrinë e erës.
  • Ndihmoni në zgjidhjen e sfidave të riciklimit në industri të tjera që përdorin përbërje termoset në proceset e tyre të prodhimit, të tilla si aviacioni dhe lundrimi me varkë.
  • Për të krijuar struktura nga tehe të ricikluara si stolat e parkut dhe pajisjet e këndit të lojërave.

  Pyetje për të komentuar

  • Pse qytetari i zakonshëm nuk mendon nëse turbinat e erës janë të riciklueshme apo jo?
  • A duhet ndryshuar procesi i prodhimit të fletëve të turbinave me erë për t'i bërë ato më të riciklueshme? 

  Referencat e njohurive

  Lidhjet e mëposhtme popullore dhe institucionale u referuan për këtë pasqyrë: